Wielu z was zastanawia się pewnie dlaczego w ogóle spośród tak wielu ogólnie dostępnych roślin wybrałem akurat Stewię? Wielu z was pewnie nawet nie słyszało o takiej roślinie jak Stevia Rebaudiana.
Przy wyborze nie kierowałem się łatwością uprawy, czy też szybkim wzrostem. Stewia nie jest tak tolerancyjną rośliną jak np. bluszcz, lecz nie posiada też zbyt dużych wymagań co do warunków, jakie trzeba jej zapewnić. Powodem dla którego wybrałem akurat ten gatunek jest zaprezentowanie Wam jak bardzo praktyczna i przydatna jest ta roślina na codzień. Stewia nie jest kolejną z egzotycznych, ciekawie wyglądających roślin tropikalnych, o której można powiedzieć, że “cieszy oko”. Właściwie, to można powiedzieć, że gatunek ten niewiele różni się wyglądem od pospolitych “chwastów” występujących w naszej strefie klimatycznej. Niemniej jednak jest w niej coś co ją odróżnia od innych roślin.
Stewia zawiera w sobie substancje słodzące nazywane Stewiozydami. To właśnie ta substancja powoduje, że Stewia jest 4-krotnie słodsza od cukru! Sproszkowane suche liście tej rośliny mogą służyć jako zamiennik cukru. Co więcej jest o wiele zdrowsza od cukru i może być stosowana przez chorych na cukrzycę. Stewia uprawiana i używana jest od stuleci w krajach azjatyckich.
W Europie do niedawna była zarejestrowana jako produkt do użytku kosmetycznego. Jednak od listopada 2011 roku została oficjalnie zarejestrowana i dopuszczona do sprzedaży jako produkt spożywczy.Zastanawiacie się pewnie dlaczego dopiero teraz dopuszczono Stewie jako produkt bezpieczny i nieszkodliwy. Otóż jak sama Unia Europejska się tłumaczy. Przez wiele lat nie można było dopuścić stewii, ponieważ nie zgromadzono wystarczających badań na temat szkodliwości i skutków ubocznych działania rośliny dla zdrowia. Okazało się jednak, że stewia nie wywołuje żadnych szkodliwych skutków stosowania jej. Nawet przez bardzo długi czas. Jedną z prawdopodobnych przyczyną odwlekania całej sprawy są koncerny cukrowe, które przestraszyły się że Stewia błyskawicznie opanuje rynek i całkowicie wyprze cukier z rynku. Jak widać mylili się, ponieważ Stewia jest nieco bardziej droższa w uprawie, jednak 4-krotnie bardziej wydajna od cukru i przede wszystkim zdrowsza.
Więcej na temat stewii znajdziesz w wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana
Wracając do naszego projektu. Stewia oczywiście nie będzie jedyną rośliną jakiej chcę poświęcić ten projekt. W przyszłości zamierzam wprowadzić jeszcze kilka innych upraw, które oczywiście będzie można śledzic na bieżąco. Jednak moje obecne możliwości techniczne i budżetowe są bardzo ograniczone. Dlatego staram się korzystać z tego co mam obecnie pod ręką.
Zainteresowanych projektem lub też samą rośliną zapraszam do kontaktu mailowego. W dziale “kontakt” znajduje się mój adres mailowy na który można pisać w każdej chwili. Zapraszam więc do zadawnia pytań!
Tags: stewia, stevia, stewia informacje, naturalny słodzik, zdrowy słodzik